استفاده از پتو نوزادی و بالش برای کودکان تا یک سن مشخص، جایز نخواهد بود زیرا احتمال خفگی و سندرم مرگ ناگهانی را تا حد زیادی افزایش میدهد. نوزادان را باید تا سن یک سالگی بدون هر گونه ملحفه، پتو و بالش خواباند. برای خوابندن آنها تنها به یک تشک سفت نیاز است.
شاید تصور اکثر افراد این گونه باشد که قرار دادن پتوهای نرم و خزدار درون گهواره نوزاد تازه متولد شده، به راحتی او کمک کرده و نوزاد خواب بهتری خواهد داشت. اما حقیقت چیز دیگری است. برخلاف تصور عموم، قرار دادن بالشت و پتو یا لوازم دیگر مخصوص به خواب درون گهواره نوزاد ممکن است موجب خفگی شده و احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را بسیار افزایش میدهد. دلایل بسیار دیگری نیز برای صرف نظر کردن از خواب نوزاد با پتو و بالشت نیز وجود داشته که در ادامه این مقاله به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
زمان استفاده از پتو نوزاد چه زمانی است؟
بهترین زمان برای استفاده از پتوی نوزادی و بالش، بعد از یک سالگی است. باید به این نکته نیز توجه داشت که سندروم مرگ ناگهانی نوزادان بعد از یک سال از بین نمیرود ولی تا حد زیادی کمتر میشود. سرعت رشد در همه نوزادان منحصر به فرد بوده است و زمان آمادگی هر یک از آنها برای خوابیدن با پتو و بالش نوزادی با دیگر همسالان خود تفاوت دارد.
برای پاسخ دقیقتر به این سوال باید به مهارتهای حرکتی کودک توجه داشت. این مهارتها باید به اندازهای پیشرفت کنند که کودک بتواند به اطراف حرکت کرده، اشیا را کنار بزند و خود را از بند آنها راحت کند. این نوع مهارتهای حرکتی بین یک تا دو سال اتفاق میافتد.
اگر کودک به این میزان رشد و پیشرفت در حرکت دست یافته باشد، میتوان برای او از پتو و بالش نوزاد استفاده کرد. البته پتوهای مورد استفاده نباید خیلی ضخیم و یا دارای حاشیههای سنگین باشند. درست است که خطر خفگی در این سن بسیار کاهش مییابد ولی رعایت احتیاط لازم و ضروری خواهد بود. خب شاید برای شما هم ندانید زمان استفاده از بالش چه وقت است. با ما همراه باشید.
زمان استفاده از بالش نوزاد
زمانی که نوزاد، به جای گهواره و یا تخت نوزادی از تخت کودک برای خواب با پتو استفاده کند، میتواند از بالش و هر عروسک و اسباببازی نرمی نیز برای او استفاده کرد و دیگر خطری او را تهدید نمیکند. البته نباید در این رابطه نگران بود، زیرا تا نوزاد به این سن برسد، برای خواب تنها به یک سطح صاف و نرم نیاز دارد.
بالش امر ضروری و لازمی نبوده و گاهاً خطرآفرین نیز خواهد بود. با توجه به نظر کارشناسان تا سن 18 تا 24 ماهگی خطرات مربوط به بالش نوزاد، از بین نمیرود و تنها تا حد کمی کاهش مییابد، زیرا کودکان با یادگیری غلت زدن و حرکت به اطراف تا حداقل یک سالگی در معرض خطر خفگی با بالش خواهند بود.
زمان استفاده از عروسک برای نوزاد
مطمئناً تماشای در آغوش گرفتن عروسکها توسط نوزاد در هنگام خواب بسیار دلنشین و زیبا خواهد بود. همچنین این کار به افزایش حس استقلال کودک نیز کمک بسیاری میکند. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که تا سن یک سالگی، به هیچ عنوان نباید از عروسک در کنار او برای خواب استفاده کرد. به طور کلی تا به این سن هر چه کودک از پتو نوزاد، بالش و عروسکهای پشمالو دور نگه داشته شود، برای سلامت او بهتر خواهد بود.
خب پیش از گوشزد کردن چند نکته مهم و البته کاربردی، اشاره میکنیم که برای خرید پتو نوزاد باکیفیت و اصلی میتوانید به دسته اختصاصی آن بروید و انواع مدلها و قیمتها را بررسی کنید.
10 نکته طلایی هنگام خواباندن نوزاد بدون پتو
برای خواباندن نوزاد بدون پتو و افزایش ایمنی او در هنگام خواب، نکات متعددی وجود داشته که در ادامه هر کدام به طور کامل توضیح داده میشوند.
پوشاندن چند لایه لباس در زمان عدم خواب نوزاد با پتو
در واقع کار پتو گرمادهی است و برای گرم کردن بیشتر نوزاد راههای دیگری به غیر از استفاده از پتو نیز وجود دارد. بهتر است به جای پوشاندن نوزاد با پتو، چندین لایه لباس به تن او کرد، تا در طول شب گرمای بیشتری به بدن برسد. البته بهتر است برای ایمن بودن لباس خواب نوزاد، بیشتر از تعداد لایههایی که یک بزرگسال در آن دما با آن گرم میشود، به نوزاد پوشانده نشود.
تنظیم دمای اتاق خواب
دماسنج اتاق کودک باید بین 68 تا 72 درجه فارنهایت باشد. این دما بهترین دمای خواب بوده و در واقع همان حالت خواب نوزاد با پتو را شبیه سازی میکند. همچنین گرمای بیشتر از این درجه، احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را تا حد زیادی افزایش میدهد. بنابراین به ثابت بودن دما باید توجه بسیاری داشت.
خواباندن کودک در قنداق به جای خواب نوزاد با پتو
قنداق کردن و یا خواباندن نوزاد در کیسه خواب، در شبهای سرد، گرمای بیشتری به بدن او داده و احساس امنیت را نیز افزایش میدهد. کیسه خواب در واقع یک نوع پتوی نوزاد پوشیدنی بوده که با زیپ بسته میشود ولی امنیت و گرمای بیشتری برای کودک دارد. البته در زمان خواباندن نوزاد در کیسه خواب باید به اندازه آن توجه داشت که کاملاً مناسب او باشد. در صورت وجود هرگونه پارچه اضافی در آن، احتمال خفگی ایجاد شده و افزایش مییابد. همچنین باید قنداق کردن کودک را در زمانی که دیگر شروع به غلتیدن میکند، متوقف کرد تا هر گونه خطر خفگی را برای نوزاد خنثی نمود.
خواباندن نوزاد در گهواره جایگزین خواب نوزاد با پتو
اصلیترین مکان برای خواباندن نوزاد در شب، گهواره یا چیزی شبیه به آن مانند تخت نوزاد خواهد بود. استفاده از انواع مبلمان مانند کاناپه و صندلی برای خوابیدن نوزاد بسیار خطرناک خواهد بود حتی انواع وسایلی که برای راحتی نوزاد طراحی شدهاند مانند صندلی ماشین، کریر، تاب و کالسکه، مکانی برای خواب نیستند. اگر کودک در یکی از این وسایل به خواب رود باید زودتر او را بر روی تشک سفت خودش قرار داد. با بزرگتر شدن او، اغلب والدین از تخت کودک برای فرزندان خود استفاده میکنند.
استفاده از تشک سفت و متناسب با گهواره و تخت نوزاد
استفاده از تشک سفت در تخت و گهواره نوزاد، احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و خفگی را تا حد زیادی کاهش میدهد. این نوع تشکها دمای بدن نوزاد را در حالت نرمال نگه داشته و محیط خواب ایمن و راحتی را برای او فراهم میکند. همچنین تشک باید متناسب با گهواره باشد و تمامی فاصله بین دیوارهها با آن پوشانده شود.
عاری بودن گهواره از هر گونه اشیاء مانند ملحفه
تا زمانی که نوزاد به یک سالگی خود برسد، گهواره او باید فاقد هر گونه وسایلی مانند ملحفه، پتو، بالش، انواع اسباببازی، عروسک پوشالی و غیره باشد. وجود این موارد در گهواره احتمال خفگی و سندرم مرگ ناگهانی را افزایش میدهد. با این حال، پستانک خوردن برای کودک مناسب است و میتواند از نظر تأمین آرامش، جایگزین خواب نوزاد با پتو باشد. همچنین پستانک میتواند خطر سندرم مرگ ناگهانی را کاهش دهد. در صورت وجود ملحفه بر روی تخت یا گهواره، ملحفه باید کاملاً محکم شود تا احتمال انباشتگی یا شل شدن آن کاهش یابد.
خوابیدن تنهای کودک در گهواره
بهتر است کودک در تخت خود به تنهایی بخوابد. استفاده از یک تخت مشترک و یا خواباندن نوزاد در رختخواب والدین احتمال آسیبدیدگی نوزاد را تا حد زیادی افزایش میدهد. بهتر است به جای استفاده از تخت مشترک، برای راحتی بیشتر والدین از اتاق مشترک استفاده شود.
خوابیدن در یک اتاق مشترک با نوزاد، در حالی که او در گهواره یا تخت مخصوص به خود خوابیده است، خطرات را تا حد زیادی کاهش میدهد. در این حالت والدین میتوانند نظارت بیشتری بر روی نوزاد داشته و نیازهای او را برطرف کنند. این اشتراک اتاق از 6 تا 12 ماهگی توصیه میشود و خطر سندرم مرگ ناگهانی تا 50 درصد کاهش میدهد.
زمان استفاده از پتوی نوزاد؟
بهترین زمان برای استفاده از پتوی نوزادی و بالش، بعد از یک سالگی است.
بهترین جایگزین پتو نوزاد تا 1 سالگی؟
پوشاندن چند لایه لباس برای گرم نگه داشتن بدن و قنداق در شبهای سرد بهترین روش است.
تنظیم منظم برنامه برای زمان خواب نوزاد با پتو و بدون آن
یکی از عوامل حیاتی در رشد اولیه نوزاد، خواب مناسب است. با ایجاد یک برنامه منظم برای خواب نوزاد، سلامت کلی خواب او تا حد زیادی افزایش مییابد. از جمله راهکارها برای خواب بهتر کودک میتوان به خواندن کتاب، لالایی، در آغوش گرفتن او و یا حمام کردن اشاره کرد. این رفتارهای ثابت، تفاوت شب و روز را به نوزاد نشان داده و ممکن است او برای فرار از خواب آماده شود. در همان اویل زندگی نوزاد باید عادات خواب به او آموزش داده شود و یا با ایجاد یک ارتباط مثبت این تجربه مهم را به بهترین حالت برای او جا انداخت.
رعایت دستورالعمل خواب ایمن برای نوزاد
والدین باید تا یک سالگی برای خواب نوزاد با پتو صبر کنند ولی میتوانند دستورالعملهای دیگری را برای ارتقاء ایمنی قبل از خواب رعایت کنند.
خواباندن همیشگی کودک به پشت
تا یک سالگی، نوزاد باید برای خواب شبانه و حتی برای چرت زدن در روز نیز به پشت خوابانده شود. با گذشت زمان و در طول مدت رشد طبیعی، نوزاد در طول خواب شروع به غلت زدن خواهد کرد. در این دوره نیز در ابتدا باید کودک به پشت خوابانده شود و امر غلتیدن به صورت طبیعی و توسط خود او در خواب باید انجام شود.
با رعایت همه نکاتی که در این مقاله به آن اشاره کردیم و تکیه بر کالای خواب استاندارد، کودک بهترین و آرامشترین دوران را تا یک سالگی هنگام خواب تجربه خواهد کرد. توجه کنید که حتماً از لوازم اورجینال استفاده کنید و هنگام خرید پتو نوزاد جنس و کیفیت محصول را در نظر بگیرید.
دمای مناسب اتاق کودک؟
دماسنج اتاق کودک باید بین 68 تا 72 درجه فارنهایت باشد.
اتاق مشترک بهتر است یا تخت مشترک؟
بهتر است کودک در تخت خود به تنهایی بخوابد و در اتاق مشترک باشد.
خواب نوزاد با پتو چقدر حیاتی است؟
استفاده از پتو نوزادی و بالش برای کودکان تا یک سن مشخص، جایز نخواهد بود زیرا احتمال خفگی و سندرم مرگ ناگهانی را تا حد زیادی افزایش میدهد. نوزادان را باید تا سن یک سالگی بدون هر گونه ملحفه، پتو و بالش خواباند. برای خوابندن آنها تنها به یک تشک سفت نیاز است.
برای ایجاد تعادل دمایی و جلوگیری از سرماخوردگی نوزاد، بهتر است از روشهای دیگر گرم کردن به عنوان جایگزین خواب نوزاد با پتو استفاده شوند تا ایمنی کودک در حین خواب افزایش یابد. شما از چه روشهایی استفاده میکنید؟ آیا تا به حال از پتوهای پوشیدنی استفاده کردهاید؟ به نظرتان بهترین روش برای گرم نگه داشتن بدن نوزاد تا یک سالگی چیست؟ منتظر شنیدن نظرات شما هستیم. اگر این مقاله را دوست داشتید و اطلاعات مفیدی در اختیارتان گذاشت، بهتر است آن را برای دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید