رفلاکس در بسیاری از کودکان رخ میدهد و جای نگرانی ندارد؛ با این حال باید به مرور زمان و با رشد کودک میزان آن کم شده و در نهایت تا 18 ماهگی کودک به طور کامل برطرف شود. رفلاکس در نوزادان معمولا در دو حالت ملایم و شدید رخ داده که نوع ملایم آن همان رفلاکس معمولی بوده که در اکثر نوزادان به وقوع پیوسته و بدون دخالت پزشکی با محصولات موجود در بازار مانند تشک آنتی رفلاکس برطرف میگردد. اما رفلاکس شدید معمولا ادامهدار بوده و با علائمی مثل کاهش وزن، عفونت سینه (ذاتالریه)، تاخیر در رشد و… همراه است. در این مورد باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
اگر شما هم به تازگی صاحب فرزند شدهاید، حتما با پدیده رفلاکس شیر در نوزادان آشنایی دارید. گریههای بعد از خوردن شیر و بعد از آن رفلاکس معده را همه نوزادان در ماههای ابتدایی تولد تجربه میکنند. حال روشهای گوناگونی برای درمان و پیشگیری از این حالت وجود دارد. طراحی انواع شیشه شیر نوزاد ، تشک آنتی رفلاکس و … برای درمان و کمک به رفلاکس نوزاد انجام شده است. فراموش نکنید با توجه به تجربه ما و گزارش والدین در سطح جهانی، تشک آنتی رفلاکس نقش تاثیرگذاری در کاهش این حالت دارد. در این مقاله سعی میکنیم شما را با رفلاکس در نوزادان و عوامل و کنترل آن آشنا کنیم.
رفلاکس نوزاد چیست؟
رفلاکس پدیدهای شایع در نوزادان زیر 18 ماه بوده که در طی آن، شیر نیمه هضم شده موجود در معده نوزاد، وارد لوله مری شده و دوباره به دهان نوزاد باز میگردد. رفلاکس در بسیاری از کودکان رخ میدهد و جای نگرانی ندارد؛ با این حال باید به مرور زمان و با رشد کودک میزان آن کم شده و در نهایت تا 18 ماهگی کودک به طور کامل برطرف شود. رفلاکس در نوزادان معمولا در دو حالت ملایم و شدید رخ داده که نوع ملایم آن همان رفلاکس معمولی بوده که در اکثر نوزادان به وقوع پیوسته و بدون دخالت پزشکی با محصولات موجود در بازار مانند تشک آنتی رفلاکس برطرف میگردد. اما رفلاکس شدید معمولا ادامهدار بوده و با علائمی مثل کاهش وزن، عفونت سینه (ذاتالریه)، تاخیر در رشد و … همراه است. در این مورد باید سریعا به پزشک مراجعه شود. چراکه این رفلاکس میتواند نشانه اولیه بیماری جدیتری باشد.
دلایل رفلاکس در نوزادان چیست؟
گاهی رفلاکس در نوزادان به دلایل بسیار سادهای رخ میدهد و در برخی موارد مشکلات جدیتری سبب وقوع آن میشود. برخی از عوامل شایعی که سبب بروز رفلاکس در بسیاری از نوزادان شده و امکان پرهیز از آن وجود ندارد عبارتند از:
- صاف خوابیدن در بسیاری از اوقات (عدم استفاده از تشک آنتی رفلاکس)
- رژیم غذایی کاملا مایع (با شروع غذا خوردن نوزاد، میزان رفلاکس معمولا کاهش مییابد)
- تولد زودهنگام
- بلعیدن هوا در حین شیر خوردن به علت سری شیشه شیر نامناسب و یا سریع شیر خوردن (عدم استفاده از شیشه شیر نوزاد آنتی کولیک)
- مدت زمان طولانی تخلیه شکم (در برخی موارد که نوزاد لباس تنگ پوشیده یا پوشک او سفت بسته شده باشد، به واسطه تخلیه دیر هنگام رودهها، بر معده فشار وارد شده و رفلاکس رخ میدهد)
- در برخی موارد نیز رفلاکس میتواند ناشی از یکی از مشکلات جدی زیر باشد که در این شرایط نوزاد باید حتما زیر نظر پزشک قرار گیرد.
- Gerd یا اختلال رفلاکس معدوی-مروی که در طی آن ماده رفلاکس شده اسید کافی برای آسیب زدن به مری و یا تحریک و سوزش آن را دارد.
- عدم تحمل غذا که این امر معمولا با نوشاندن شیر گاو به نوزاد رخ میدهد.
- التهاب مری که توسط گروهی از گلبولهای سفید خون به نام ائوزینوفیل رخ داده و سبب زخم شدن مخاط مری میشود.
- تنگی دریچه پیلور نیز دلیل دیگر رفلاکس در نوزادان بوده که در طی آن به واسطه کوچک بودن دریچه بین معده و روده، تخلیه معده دیر انجام شده و یا به طور کلی انجام نمیشود.
- ناهنجاریهای مادرزادی مری مثل فتق هیاتوس که در این مورد جراحی فوری لازم است.
علائم رفلاکس در نوزاد چیست؟
رفلاکس میتواند با علائم مختلفی همراه باشد که معمولا در 2 ماهگی نوزاد آغاز شده و در حدود 1 سالگی کودک رو به بهبودی میرود. از جمله علائم رفلاکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- برگرداندن شیر و یا حالت تهوع در حین شیر خوردن یا اندکی پس از آن
- سرفه و سکسکه در طول زمان شیر خوردن
- ناآرامی و بیقراری در حین شیر خوردن
- حالت بلعیدن و قورت دادن پس از شیر خوردن و آروغ زدن
- گریه و بیقراری زیاد
- عدم افزایش وزن به علت عدم دریافت مواد غذایی کافی
- دردی که در طی آن نوزاد سر خود را به سمت عقب داده، شکم خود را بالا آورده و پاها را به حالت کشیده درمیآورد.
- تاخیر در آروغ زدن و آروغ زدن همراه با درد
- عرق کردن نوزاد در حین شیر خوردن و در عین حال سردی کف دست و پا
این علائم معمولا شایع بوده و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. چراکه به مرور زمان روبه بهبودی میرود. اما در برخی موارد با مشاهده بعضی از علائم لازم است که به پزشک مراجعه شود. از جمله این علائم خطرناک میتوان موارد زیر را نام برد.
- عدم افزایش وزن یا کاهش وزن
- تف کردن و یا استفراغی که محتویات معده نوزاد با فشار به بیرون پرتاب شود.
- شیر نخوردن
- وجود خون در مدفوع
- وجود مشکل تنفسی و تنگی نفس یا سرفههای مزمن
- شروع به تف کردن و آغاز رفلاکس بعد از 6 ماهگی
- بیقراری غیر معمول پس از شیر خوردن
- عدم کاهش میزان رفلاکسها بعد از 1 سالگی کودک
- استفراغ به رنگ سبز یا زرد و یا وجود خون در استفراغ
- وجود ورم در شکم و معده نوزاد
- تب بالا
- حالت تهوع مداوم و عدم توانایی در هضم مایعات
- ابتلا به اسهال به مدت بیشتر از 1 هفته و یا بروز نشانههای کم آبی بدن
- گریه شدید و غیر قابل کنترل
راههای درمان رفلاکس در نوزادان | تشک آنتی رفلاکس
رفلاکس در نوزادان تا زمانی که کودک شاد و خوشحال بوده، مشکل جسمانی خاصی نداشته باشد و به شکل معمول وزن بگیرد، نیازی به مراجعه به پزشک و درمان ندارد و مادر میتواند تنها با رعایت برخی موارد، نسبت به کاهش رفلاکسها اقدام کند. از جمله این موارد عبارتند از:
- اصلاح شکل شیر دادن به کودک با شیشه شیر یا سینه مادر | استفاده از سر شیشه شیر نوزاد آنتی کولیک
- نگه داشتن نوزاد در حالت راست (نه به شکل خوابیده) در حین شیر خوردن و تا حد امکان پس از شیر خوردن
- گرفتن آروغ نوزاد به طور منظم در حین شیر خوردن و پس از آن
- کم کردن مقدار شیر و افزایش تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد
- خواباندن کودک به پشت و به شکل صاف (کودک را به پهلو یا به شکم نخوابانید)
- اطمینان از سفت نبودن پوشک نوزاد (باید به اندازه یک انگشت بین پوشک و شکم فاصله باشد)
- حمل کردن نوزاد در آغوشگیرها بعد از شیر خوردن
- استفاده از تشکهای آنتیرفلاکس که به واسطه شیب در نظر گرفته شده برای آنها، میتواند تا حد زیادی از بروز رفلاکس جلوگیری کند.
اما اگر علائم رفلاکس طولانیتر از حد معمول شد و علائم خطرناک ذکر شده در بالا در وی مشاهده شد، لازم است به پزشک مراجعه کرده و درمان آغاز گردد. از جمله این درمانها که تجویز آنها برعهده پزشک است عبارتند از:
- شیر خشک غلیظ و یا پودرهای غلیظ کننده شیر خشک برای نوزادانی که تنها با شیر خشک تغذیه میشوند.
- داروهای کاهشدهنده اسید معده در کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند.
- در موارد بسیار نادر، جراحی اسفنگتر تحتانی مری انجام شده تا با محکم شدن آن از ورود اسید به مری جلوگیری شود.
تشک آنتی رفلاکس چه کمکی به رفلاکس نوزاد میکند؟
تشک آنتی رفلاکس نوزاد شیب دارد و مانع از صاف خوابیدن نوزاد و بازگشت شیر میشود.
تشک آنتی رفلاکس تا چه سنی مناسب است؟
معمولا نوزادان تا 18 ماهگی از پدیده رفلاکس رنج میبرند و به محصولات کاهش دهنده رفلاکس نیاز دارند.
عوارض رفلاکس نوزاد
در صورتی که رفلاکس نوزاد ادامهدار باشد و والدین برای درمان آن اقدامی نکنند، ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد که در برخی موارد جبرانناپذیر بوده و یا جبران آن به سختی اتفاق میافتد. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
التهاب مری
التهاب قسمت تحتانی مری که میتواند سبب زخم شدن مری و تنگ شدن آن شود. این امر در موارد نادر میتواند منجر به رشد سلولهای سرطانی در قسمت انتهایی مری شود. از جمله علائم این عارضه در شیرخواران میتوان به بیاشتهایی، خم کردن کمانی بدن و تحریکپذیری اشاره کرد.
اختلال تغذیه
اختلالات رشدی و تغذیهای که به دلیل برگشتن غذا از داخل معده، کودک مواد غذایی کافی دریافت نکرده و به دنبال آن رشد او کند شده و دچار اختلال میگردد. در موارد حاد حتی ممکن است به تغذیه نوزاد و کودک با لوله احتیاج باشد.
اختلال تنفس
بروز اختلالات تنفسی که در برخی موارد میتواند حاد و غیر قابل برگشت باشد. از جمله این اختلالات میتوان به نرمی حنجره، گرفتگی مداوم صدا، تنگی نفس، عفونت مداوم سینوسها، وجود علائم سرماخوردگی همیشگی، عفونت گوش میانی، سرفه در هنگام شب، سرفه در اثر تحریک با خنده، گریه و یا بازی کردن و بوی بدن دهان اشاره کرد.
آپنه
آپنه (قطع تنفس) یا تنفس صدادار به ویژه در زمانی که کودک به حالت خوابیده یا نیمه نشسته است از دیگر عوارض شایع رفلاکس میباشد که به مرور زمان میتواند سبب بروز اختلالات بلع و نرمی حنجره شود.
آسیب به دندان
رفلاکس طولانی به واسطه اسید موجود در آن میتواند بر نظم دندانها و آسیب دیدن مینای دندان تاثیر بگذارد.
آسم
شایعترین عارضه ناشی از رفلاکس در نوزادان را میتوان آسم دانست که نسبت به داروهای آسم مقاوم بوده و علاوه بر اینکه خود آسم بهبود نمییابد، بلکه عوارض ناشی از مصرف بیش از حد داروهای آسم را نیز به همراه خواهد داشت.
تشک آنتی رفلاکس ایرانی چه مارکی بخرم؟
دی روحه
تشک آنتی رفلاکس درمان قطعی است؟
کاهش دهنده رفلاکس است.
همانطور که با خواندن این مقاله متوجه شدید، عوامل متعددی در رفلاکس معده نوزاد نقش دارند و برای درمان آن پس از مشورت با پزشک راههایی پیشنهاد میشود. از طرفی خرید شیشه شیر آنتی کولیک و تشک آنتی رفلاکس که برای کاهش و یا عدم ایجاد این پدیده در نوزادان طراحی شده میتواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
از نگاه ما پیشگیری بهتر از درمان است. اما دیدگاه شما چیست؟ به نظرتان بهترین روش درمان رفلاکس در نوزادان چیست؟ آیا تا به حال با روشهای ساده و خانگی موفق به درمان و یا کاهش این پدیده در ماههای اول تولد کودکتان شدهاید؟ بهترین برند تولید کننده تشک آنتی رفلاکس در بازار ایران کدام است؟ خوشحال میشویم نظرات خود را برای ما و سایر والدین بنویسید و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. البته اگر این مقاله برای شما کارساز بود، حتما آن را برای دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید