خواب نوزادان تازه متولد شده فاقد ریتم خاص و الگوی مشخصی است. در این دوره زمانی، نوزاد در حدود 14 تا 17 ساعت از شبانهروز را میخوابد و این میزان خواب ممکن است خواب شبانه را دربرنگیرد. به عبارت دیگر ممکن است مدت زمانی که نوزاد در طول روز میخوابد بیشتر بوده و خواب وی در هنگام شب کمتر بوده و بسیاری از ساعات شب را نوزاد در حالت بیدار باشد. مدت زمان هر نوبت خواب کودک نیز در این دوره از زندگی میتواند در حدود 2 تا 4 ساعت باشد. پس از این مدت کودک باید به شکل طبیعی بیدار شده و تغذیه شود. مادرانی که نوزادشان برای تغذیه بیدار نمیشود، بهتر است با پزشک اطفال خود درباره این موضوع مشورت کنند.
یکی از چالشهایی که مادران به ویژه مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند با آن روبهرو هستند، مسئله خواب کودکان است. بسیاری از مادران نمیدانند که نوزاد خود به چه میزان خواب احتیاج دارد و همین امر سبب میشود تا مدام درباره نوزاد خود نگرانی داشته باشند. به طور کلی تعیین یک زمان مشخص برای خواب نوزادان امری غیرممکن است؛ چراکه کودکان از لحاظ میزان خواب مورد نیاز، نوع خواب، زمان خواب و… با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین الگوی خواب کودکان تا قبل از یک سالگی میتواند دستخوش تغییر بسیار شود. در نظر داشته باشید بالش نوزاد و تشک نوزاد و چنین محصولاتی در آرامش هنگام خواب بسیار تاثیرگذار هستند.
با این حال متخصصان اطفال یک محدوده زمانی معینی را برای خواب طبیعی کودکان در نظر گرفتهاند. در مقاله پیش رو قصد داریم تا میزان خواب کودکان زیر یک سال را در دورههای مختلف بررسی کرده و به ارائه راهکارهایی برای خواب بهتر کودکان بپردازیم. پس اگر درباره خواب کودک خود نگرانیهایی دارید و در مورد میزان خواب مورد نیاز وی سردرگم هستید، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
میزان خواب نوزاد در بدو تولد
خواب نوزادان تازه متولد شده فاقد ریتم خاص و الگوی مشخصی است. در این دوره زمانی، نوزاد در حدود 14 تا 17 ساعت از شبانهروز را میخوابد و این میزان خواب ممکن است خواب شبانه را دربرنگیرد. به عبارت دیگر ممکن است مدت زمانی که نوزاد در طول روز میخوابد بیشتر بوده و خواب وی در هنگام شب کمتر بوده و بسیاری از ساعات شب را نوزاد در حالت بیدار باشد. مدت زمان هر نوبت خواب کودک نیز در این دوره از زندگی میتواند در حدود 2 تا 4 ساعت باشد. پس از این مدت کودک باید به شکل طبیعی بیدار شده و تغذیه شود. مادرانی که نوزادشان برای تغذیه بیدار نمیشود، بهتر است با پزشک اطفال خود درباره این موضوع مشورت کنند.
میزان خواب نوزاد تا سه ماهگی
با نزدیک شدن نوزادان به سن سه ماهگی، مادران تا حدودی با الگوی خواب کودک خود آشنا شده و نسبت به عمیق یا سبک بودن خواب نوزاد خود، به شناخت کاملی میرسند. در این دوره نیز کودکان ممکن است بین 14 تا 17 ساعت از شبانهروز را در خواب سپری کنند و ساعات بیداریشان نیز صرف تعویض پوشک و تغذیه شود. نوزادان تا سه ماهگی معمولا خواب سبکی داشته و به تدریج با مفهوم تاریکی و شب آشنا میشوند. به همین دلیل ممکن است بیشتر زمان خواب آنها در طول روز اتفاق بیفتد. آشنایی نوزاد با مفهوم شب نیز باید توسط والدین صورت گیرد. به این صورت که در هنگام شب تا حد ممکن نورها کم شود و محیط برای خواب کودک آرام باشد. در مقابل در طول روز با کودک بازی شود و کودک در معرض نور قرار گیرد. با نزدیک شدن به سه ماهگی، در حدود 6 ساعت از خواب نوزاد در هنگام شب صورت میگیرد.
راهکارهایی برای خواب بهتر نوزاد تا 3 ماهگی | بالش نوزاد
در این بازه زمانی والدین میتوانند با استفاده از راهکارهای سادهای، به بهبود کیفیت خواب کودک خود کمک کند. از جمله این راهکارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- استفاده از تشک آنتی رفلاکس برای جلوگیری از رفلاکس معده کودک و ایجاد اختلال در خواب
- استفاده از گهواره و کریر برای راحتتر به خواب رفتن کودک
- در آغوش گرفتن کودک و انتقال آرامش به او
- شیر دادن به کودک (این مورد به ویژه در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، موثر است.)
میزان خواب نوزاد از سه تا 6 ماهگی
در فاصله 3 تا 6 ماهگی کودک، الگوی خواب کودک مشخصتر شده و والدین به درک کاملی از روند خواب کودک خود دست یافتهاند. در این دوره زمانی، کودک معمولا سه نوبت در طول روز خوابیده و در هر نوبت خواب او در حدود 2 ساعت به طول میانجامد. مدت زمان خواب کودک در طول شبانه روز نیز در حدود 14 تا 15 ساعت خواهد بود. نکته مهم درباره این بازه زمانی این است که مدت زمان خواب کودک در هنگام شب بیشتر شده و ممکن است به 8 ساعت خواب در طول شب نیز برسد. بدیهی است که نوزاد در طول شب نیز حداقل یک بار برای تغذیه از خواب بیدار شود. در بازه زمانی 3 تا 6 ماهگی خواب کودک عمیقتر خواهد شد.
راهکارهایی برای خواب بهتر نوزاد در بازه 3 تا 6 ماهگی | بالش نوزاد
بهترین راهکار برای بهبود خواب نوزاد 3 تا 6 ماهه خود، این است که به او اجازه دهید تا خوابیدن را یاد بگیرد. طبق تحقیقات، 60 درصد کودکان در سن 6 ماهگی خوابیدن را یاد میگیرند. در این بازه زمانی برخی از کودکان ممکن است در طول شب نیز برای تغذیه بیدار نشوند. این کودکان جزو دستهای هستند که خوابیدن را یاد گرفتهاند. در همین زمان استفاده از پتوی کودک مناسب و بالش نوزاد مخصوص کودک به خواب آرام و عمیق او کمک میکند.
میزان خواب نوزاد از 6 ماهگی تا یک سالگی
اتفاقی که ممکن است در بازه زمانی 6 تا 12 ماهگی کودک رخ دهد، این است که در برخی موارد کودکانی که خواب منظم داشتهاند ممکن است دچار بینظمیهایی در خواب شوند که البته این امر نشان از رشد مطلوب مغز کودک دارد. در این بازه زمانی الگوی خواب و زمان خواب کودک شما به زمان خواب شما نزدیکتر میشود؛ به عبارت دیگر مدت زمان خواب کودک در طول شب و بیداری او در طول روز بیشتر میشود. در بازه زمانی 6 تا 12 ماهگی، کودک در طول شبانه روز به طور متوسط به 13 ساعت خواب احتیاج دارد که از این مدت زمان در حدود 11 ساعت، خواب شبانه خواهد بود. علت طولانی شدن خواب شبانه کودک نیز عدم احساس گرسنگی پیدرپی در او میباشد. تعداد چرتهای طول روز نیز در حدود 1 تا 2 نوبت بوده و در هر بار کودک بین 1 تا 2 ساعت میخوابد. لازم به ذکر است که بازه زمانی 6 ماهگی تا 1 سالگی، زمانی است که ممکن است کودک دچار ترس جدایی از والدین در هنگام خواب شود.
راهکارهایی برای بهبود خواب کودک از 6 ماهگی تا 1 سالگی | بالش نوزاد
در این بازه زمانی والدین میتوانند با استفاده از راهکارهایی به بهبود خواب کودک خود کمک کنند. در این بازه زمانی کودک باید یاد بگیرد که میتواند به تنهایی و بدون نیاز به والدین بخوابد. پس راهکارهای ارائه شده با راهکارهایی که در بدو تولد کودک مورد استفاده قرار میگرفت متفاوت است. از جمله این راهکارها عبارتند از:
- خواندن لالایی یا پخش کردن موسیقیهای آرامشدهنده برای خوابیدن کودک
- کوتاه کردن زمان چک کردن کودک در هنگام خواب
- عدم بلند کردن کودک و در آغوش گرفتن وی
- عدم بیدار کردن کودک برای تغذیه
- استفاده از بالش نوزاد ، پتوی نوزاد مناسب فصل، تشک نوزاد و …
عوامل موثر در خواب کودک
عوامل زیادی هستند که میتوانند در بهبود خواب کودک موثر باشند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سیر کردن کودک
میدانیم که نوزادان هر 2 تا 3 ساعت یکبار نیاز به تغذیه دارند. بنابراین بهتر است پیش از خواباندن کودک، به او شیر داده تا هم مدت زمان خواب کودک بیشتر شود و هم کیفیت خواب او افزایش یابد.
شناختن حالات خواب کودک
برای اینکه متوجه شوید چه زمانی کودکتان به خواب احتیاج دارد به حالات او توجه کنید. بسیاری از کودکان در زمان خوابآلودگی بیقراری میکنند یا چشمهای خود را میمالند. در مواردی نیز کودک شروع به کشیدن گوشهای خود میکند. با مشاهده این علائم کودک را به تخت خوابش برده و محیط را برای خواب او مهیا سازید. توجه کنید که اگر کودک برای مدت طولانی خوابآلوده باشد و مادر شرایط خواب او را مهیا نکند، کودک خسته شده و به این ترتیب سختتر به خواب میرود.
افزایش تعداد چرتهای روزانه کودک
همانطور که گفته شد خسته شدن کودک سبب سختتر به خواب رفتن او میشود. از این رو سعی کنید تعداد دفعات چرت کودک در هنگام روز را افزایش دهید. البته این میزان خواب روزانه به گونهای نباشد که کودک در هنگام شب دچار بیخوابی شود.
تنظیم دمای محیط
برای خواب راحت کودک خود، دمای محیط را در حالت استاندارد قرار دهید. منظور از دمای استاندارد این بوده که هوا نه آنقدر گرم شود که کودک در خواب عرق کند و نه آنقدر سرد باشد که کودک دچار لرز شود. نشانه سرما در کودکان میتواند سرد بودن سینه کودک باشد.
آماده کردن محیط برای خواب کودک
برای خواباندن کودک، نور محیط را کاهش دهید و تا جای ممکن از ایجاد سر و صدا خودداری کنید. یک محیط تاریک و ساکت میتواند تاثیر خوبی بر به خواب رفتن کودک داشته باشد. توجه به تمیزی هوای اتاق نیز بسیار اهمیت دارد. به عبارت دیگر سعی کنید اتاقی که کودک در آن میخوابد فاقد گرد و غبار بوده و به هیچ عنوان دود سیگار در آن نباشد.
بالش نوزاد در خواب نوزاد تازه متولد شده تاثیرگذار است؟
خواب نوزادان تازه متولد شده فاقد ریتم خاص و الگوی مشخصی است. در این دوره زمانی، نوزاد در حدود 14 تا 17 ساعت از شبانهروز را میخوابد و با بالش نوزاد راحتتر استراحت میکند.
بالش نوزاد و تشک آنتی رفلاکس چه تاثیری در خواب نوزاد دارند؟
استفاده از تشک آنتی رفلاکس برای جلوگیری از رفلاکس معده کودک و ایجاد اختلال در خواب موثر است.
استفاده از یک رختخواب مناسب و راحت | بالش نوزاد | تشک آنتی رفلاکس
توجه کنید که هرچه تختخواب یا گهواره کودک راحتتر باشد، کیفیت خواب کودک نیز افزایش مییابد. برای این منظور سعی کنید از تشکها، بالشها و پتوهای نوزادی مرغوب استفاده کنید که به واسطه بافت لطیف و راحت و البته طراحی ضدحساسیت به بهبود خواب کودک کمک میکنند. از جمله لوازم خواب مرغوب کودک میتوان به محصولات زیر اشاره کرد.
- قابلیت شستشو:دست، ماشین لباسشویی
- تهیه شده از کتان
- وزن 300 گرم
- ابعاد 36*22 سانتی متر
- ایجاد خواب راحت برای کودک
- جنس مناسب برای پوست کودک
- مناسب برای داخل و خارج از خانه
- طرح کودکانه
- ساخته شده از پلی استر
- قابل استفاده از دو روی پتو
- بسیار نرم و گرم و سبک
- ضد حساسیت
- قابل شست وشو به صورت دستی با آب 30 درجه سانتی گراد
- مناسب استفاده از بدو تولد
- سبک و مناسب برای ۴ فصل سال
- جنس نرم و لطیف
- ضد حساسیت
- فاقد مواد مضر شیمیایی
- بالش بارداری میتواند شما را از درد کمر و پا در امان بدارد و همچنین نگرانی ضربه به شکم در خواب را نیز برطرف میکند.
- پس از به دنیا آمدن نوزاد میتوانید از این بالش برای شیردهی استفاده کنید.
- با قرار دادن بالش روی پاها و بستن کمربند پشت کمرتان، میتوانید نوزاد را روی بالش قرار دهید و بدون فشار به گردن و دستهای خود، به راحتی او را شیر بدهید.
- با بزرگتر شدن نوزاد، بالش میتواند یک محافظ و گارد مناسب برای یادگیری نشستن او باشد.
- یک لحاف و یک بالش همراه این ست موجود است که برای خواب نوزاد در منزل یا بیرون قابل استفاده است.
- مبدا برند : ترکیه
- تشک ضد رفلاکس نوزاد، تهیه شده از جنس نخی و پارچه ضد حساسیت است.
- شیب این تشک از بازگشت اسید معده به دهان نوزاد جلوگیری میکند.
- تشک رویی این محصول با کمک یک زیپ به تشک شیبدار متصل میشود.
- دارای دو دسته راحت برای جابجایی تشک و نوزاد است.
- مبدا برند: ترکیه
- دارای خاصیت آنتی رفلکس
- دارای پدهای ضربهگیر در دو طرف تشک برای امنیت بیشترکودک
- قابلیت جابهجایی مکان قرارگیری پدها
- طراحی ساختار داخلی به صورت گردش آزادانه هوا با جلوگیری از گرمای بیش از حد و تعرق کودک
- محصول کشور ترکیه
بالش نوزاد و بزرگسال متفاوت است؟
بله. بالش نوزاد متناسب با فرم سر نوزاد طراحی میشود.
بالش نوزاد ارزان و ایرانی چه مارکی بخرم؟
دی روحه.
با توجه به اطلاعات داده شده دریافتیم که اگرچه الگوی خواب هر کودک با کودک دیگر متفاوت است، اما به طور کلی کودکان از لحاظ مقدار خواب از یک الگوی کلی پیروی میکنند. همچنین با راهکارهایی برای بهبود خواب کودک در هر بازه سنی آشنا شدیم و به معرفی محصولاتی مانند پتوی نوزاد و تشک آنتی رفلاکس و… برای کمک به خواب کودک پرداختیم. امیدواریم اطلاعات داده شده در این مقاله، برای شما مادران عزیز مفید بوده باشد. در نظر داشته باشید اگر روند خواب کودکتان فاصله زیادی با آمار تقریبی ما داشت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت و رشد طبیعی کودکتان اطمینان پیدا کنید.
شما برای ایجاد خواب عمیق و نرمال نوزادتان در طول شبانهروز چه راهکاری دارید؟ آیا تا به حال استفاده از کالای خواب مناسب را امتحان کردهاید؟ به نظرتان علت عدم آرامش و کم خوابی نوزادان چیست؟ راهنما و پاسخگوی شما هستیم. نظرات و چالشهای خود را برای ما بنویسید و اگر این مقاله برای شما مفید بود آن را برای دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید