همانطور که میدانید تشخیص و درمان اوتیسم به طور قطعی صورت نمیگیرد، اما مادران در دوران بارداری با اجرای برخی از دستورالعملها میتوانند تا حد زیادی، احتمال ابتلای نوزاد خود به جنین را کاهش دهند. لازم به ذکر است که برای هرگونه اقدامی جهت پیشگیری از ابتلای نوزاد به اوتیسم، باید با پزشک زنان و زایمان مشورت شده تا متناسب با وضعیت مادر و جنین، درمانهای پیشگیریکننده آغاز شوند.
اوتیسم یک اختلال پیچیده عصبی-رشدی بوده که بر تواناییهای اجتماعی کودک مثل یادگیری، بازی کردن، برقراری ارتباط و … تاثیر میگذارد. شدت این اختلال میتواند از کودکی به کودک دیگر متفاوت بوده و از حد متوسط تا شدید متغیر باشد. سازمانهای مربوط به کنترل و پیشگیری بیماریها بر این باوراند که امروزه احتمال ابتلای نوزاد به اوتیسم به 1 در 44 کودک رسیده است. پزشکان دلایل متفاوتی برای ایجاد این بیماری در کودکان اعلام میکنند، اما اساسا هنوز علت اصلی این اختلال گفته نشده است. خرید سیسمونی نوزاد مبتلا به اوتیسم تفاوت زیادی با سیمونی سایر نوزادان ندارد، اما بهتر است خرید لوازم امنیتی را بیشتر مد نظر قرار دهید.
در این مقاله به بررسی علائم اوتیسم در نوزادان و دلایل و درمان آن میپردازیم. پیشنهاد میکنیم اگر قصد دارید باردار شوید و یا در دوران بارداری به سر میبرید و علاوه بر آن اگر کودک اوتیسم دارید نگاهی به این متن بیاندازید. با ما همراه باشید.
دلایل ایجاد اختلال اوتیسم
علت اصلی اختلال اوتیسم هنوز مشخص نیست، اما پزشکان و متخصصان بر این باور هستند که مجموعهای از عوامل محیطی و ژنتیکی میتواند در ابتلای کودک به این اختلال تاثیر بگذارد. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ژنتیک: به عنوان مثال اگر نوزادی خواهر یا برادر اوتیسم داشته باشد، احتمال ابتلای او به اوتیسم تا 20 درصد افزایش مییابد.
- سموم محیطی مثل آلودگی هوا و آفتکشها. پیشنهاد میکنیم هنگام خرید سیسمونی و لوازم بهداشتی حتما از موجه بودن و استاندارد بودن کالا اطمینان پیدا کنید.
- تولد زودهنگام
- مصرف برخی از داروها در حین بارداری مثل داروهای ضدافسردگی و داروهای صرع و تشنج
- وزن خیلی کم نوزاد در هنگام تولد
- عدم رسیدن اکسیژن کافی به نوزاد در هنگام زایمان
- عفونت، دیابت بارداری، چاقی، بیماریهای خود ایمنی و فشار خون مادر در حین بارداری
- سن بالای والدین در هنگام تشکیل نطفه
- اختلالات ژنتیکی مرتبط با اوتیسم: اگر نوزاد در هنگام تولد به اختلالاتی از جمله سندروم X شکننده، سندروم رت، توبروز اسکلروزیس و … مبتلا باشد، احتمال بروز اختلال اوتیسم در وی افزایش مییابد.
علائم اوتیسم در نوزادان زیر یک سال
اوتیسم اختلالی نیست که علائم آن بر ظاهر کودک تاثیر گذاشته و به این طریق به راحتی قابل تشخیص باشد؛ بلکه علائم آن در رفتار نوزاد قابل مشاهده میباشد. اگر چه تشخیص قطعی اوتیسم در سنین 18 تا 24 ماهگی اتفاق میافتد اما قبل از یک سالگی کودک، میتوان با توجه به رفتارها و شیوه برقراری ارتباط کودک، برخی از علائم اختلال اوتیسم را مشاهده کرد. در ادامه به بررسی این علائم در بازههای سنی مختلف نوزاد میپردازیم.
علائم اوتیسم از بدو تولد تا 3 ماهگی نوزاد
کودکان نرمال در این بازه سنی رفتارهای مختلفی از خود نشان میدهند که عدم وجود این رفتارها میتواند نشانهای از اوتیسم در کودک باشد. از جمله نشانههای اوتیسم در این بازه سنی عبارتند از:
- اشیایی که در مقابلشان تکان میخورد را با چشم دنبال نمیکنند.
- به صداهای بلند مثل دست زدن یا صدا زدن واکنش نشان نمیدهند.
- اشیا مختلف را در دست نمیگیرند.
- لبخند نمیزنند.
- به چهرههای جدید واکنش نشان نمیدهند.
- با دهانشان صدا در نمیآورند.
- زمانی که روی شکم قرار میگیرند، سر خود را به سمت بالا نمیآورند.
- دستان خود را به دهانشان نزدیک نمیکنند.
علائم اوتیسم از 4 ماهگی تا 7 ماهگی نوزاد
- سر خود را به سمت صداهای مختلف نمیچرخانند.
- همچنان لبخند نزده و نمیخندند.
- صداهای مختلفی با دهان خود تولید نمیکنند.
- میلی به حرکت به سمت اشیا مختلف از جمله اسباببازیها ندارند.
- با انجام حرکات مختلف در پی جلب توجه نیستند.
- به بازیهای مختلف واکنش و علاقهای نشان نمیدهند.
- نمیتوانند سر خود را ثابت نگه دارند.
- اشیا مختلف را به سمت دهان خود نمیبرند.
- وقتی والدین، آنها را به حالت ایستاده قرار میدهند، پاهای خود را به سطح زیرین فشار نمیدهند.
- چشمشان به جهات مختلف حرکت نمیکند.
- نسبت به والدین خود محبتی نشان نمیدهند.
علائم اوتیسم از 8 ماهگی تا 12 ماهگی
- سینهخیز نمیروند.
- کلمات کوتاهی مثل بابا و مامان را هر چند به شکل ناقص بیان نمیکنند.
- اعمالی مثل دست زدن یا تکان دادن سر را انجام نمیدهند.
- به سمت اشیا یا تصاویر مختلف اشاره نمیکنند.
- حتی با کمک والدین نمیتوانند بایستند.
- به جایی که والدین اشاره میکنند، نگاه نمیکنند.
- نزدیکان خود را نمیشناسند.
- نمیتوانند بدون کمک والدین بشینند.
- نمیتوانند اسباببازیها را بین دستان خود جابهجا کنند.
نشانههای اوتیسیم در نوزادان تا سن 2 سال
در برخی موارد ممکن است نشانههای اولیه اوتیسم به صورت نهفته باشد و والدین متوجه بروز مشکل در نوع ارتباطات نوزاد خود و استفاده از اسباببازیهای سیسمونی نوزاد نشوند. گر چه این امر بسیار غیرمحتمل است. در برخی موارد والدین و متخصصان پس از 1 سالگی کودک متوجه برخی تفاوتهای رفتاری در وی میشوند. از جمله علائم اوتیسم که تا سن 2 سالگی کودک مشخص میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ناتوانی در تقلید حرکات و حرفهای دیگران
- عدم وجود تواناییهای حرکتی
- عدم اجرای صحیح دستورالعملها (مثلا زمانی که به کودک گفته میشود مکعبها را روی هم بچین، نمیتواند به درستی این کار را انجام دهد.)
- عدم توانایی در حرکت دادن اشیا مثلا چرخ یک اسباببازی
- عدم توانایی صحبت کردن بیش از 15 کلمه
- نداشتن شناخت درست از وسایل مثلا تلفن
زمان تشخیص اوتیسم در نوزادان
همانطور که گفته شد والدین با توجه به برخی از علائم رفتاری نوزاد میتوانند قبل از یک سالگی وجود اختلال اوتیسم را تشخیص دهند. اما تشخیص تخصصی اوتیسم میتواند در غربالگری 9 ماهگی نوزاد صورت گیرد. همچنین غربالگریهای انجام شده در سنین 18 ماهگی و 24 ماهگی کودک نیز سبب تشخیص دقیق این اختلال میگردد. نکته مهم درباره تشخیص زودهنگام آن بوده که در این صورت با آغاز سریع درمانهای مربوطه میتوان تا حد زیادی نشانههای این اختلال را در کودک برطرف کرده و یک زندگی طبیعیتری را برای کودک رقم زد. توجه به این غربالگریها به ویژه در خانوادههایی اهمیت دارد که سابقه ابتلا به اوتیسم در آنها وجود دارد.
تست غربالگری اوتیسم در زمان بارداری
تستهای غربالگری انجام شده در سه ماهه اول بارداری میتواند وجود بسیاری از اختلالات ژنتیکی را مشخص کرده و خیال مادران را در رابطه با نبود خطر سقط جنین آسوده کند. اما تاکنون این تستهای غربالگری برای شناسایی اختلال اوتیسم در دوران بارداری ثمربخش نبوده است. به بیان دیگر با تست غربالگری نمیتوان وجود اختلال اوتیسم در جنین را مشخص کرد. اما با توجه به دیگر عوامل ژنتیک میتوان احتمال خطر را مشخص کرد. البته در صورتی که بروز اختلال اوتیسم ناشی از عوامل ژنتیکی باشد، با نمونهبرداری از جفت در سه ماهه اول میتوان وجود آن را تشخیص داد. تشخیص زودهنگام سبب میشود تا درمان زودتر آغاز شده و به این ترتیب رفع بسیاری از نشانههای اوتیسم ممکن شود. پیشنهاد میکنیم در زمانی که با خوشحالی به دنبال خرید سیسمونی برای کودکتان هستید از انجام امور مربوط به سلامت غافل نشوید.
درمان اختلال اوتیسم
اگرچه درمان قطعی برای اختلال اوتیسم وجود ندارد، اما اگر تشخیص زودهنگام انجام شود، با شروع برخی از درمانها میتوان به کودک کمک کرد تا به بیشترین پتانسیل و رشد ذهنی و حرکتی خود دست یابد. هر چه درمان سریعتر آغاز شود، پاسخ مغز به درمان بهتر صورت گرفته و موثرتر خواهد بود. با افزایش سن نوزاد نیز به تدریج درمانهایی مثل گفتاردرمانی، کاردرمانی، مشاورههای سلامت ذهن و … آغاز میگردد.
اوتیسم چیست؟
اوتیسم یک اختلال پیچیده عصبی-رشدی بوده که بر تواناییهای اجتماعی کودک مثل یادگیری، بازی کردن، برقراری ارتباط و ... تاثیر میگذارد.
اوتیسم در نوزادان به چه علت ایجاد میشود؟
علت اصلی اختلال اوتیسم هنوز مشخص نیست، اما پزشکان و متخصصان بر این باور هستند که مجموعهای از عوامل محیطی و ژنتیکی میتواند در ابتلای کودک به این اختلال تاثیر بگذارد.
کاهش احتمال ابتلای کودک به اختلال اوتیسم در بارداری
همانطور که میدانید تشخیص و درمان اوتیسم به طور قطعی صورت نمیگیرد، اما مادران در دوران بارداری با اجرای برخی از دستورالعملها میتوانند تا حد زیادی، احتمال ابتلای نوزاد خود به جنین را کاهش دهند. لازم به ذکر است که برای هرگونه اقدامی جهت پیشگیری از ابتلای نوزاد به اوتیسم، باید با پزشک زنان و زایمان مشورت شده تا متناسب با وضعیت مادر و جنین، درمانهای پیشگیریکننده آغاز شوند. از جمله این دستورالعملها عبارتند از:
- مصرف ویتامین D در سه ماهه اول بارداری تاثیر شگفتی بر سلامت نوزاد دارد. علاوه بر مکملهای ویتامین D، مصرف غذاهایی مثل کنسرو ماهی، تخممرغ، قارچ، شیر، جو دوسر و … نیز در دریافت ویتامین D مورد نیاز موثر هستند.
- مصرف آهن در دوران بارداری در کاهش احتمال اوتیسم موثر است. طبق تحقیقات صورت گرفته احتمال بروز اختلال اوتیسم در نوزادان متولد شده از مادرانی که دچار فقر آهن بودهاند تا 5 برابر بیشتر از سایر نوزادان است.
- قرارگیری کمتر مادر در معرض آلودگی هوا به ویژه در سه ماهه اول بارداری در کاهش احتمال اوتیسم نوزاد موثر است. آلودگی هوا یکی از عوامل محیطی موثر در ابتلا نوزاد به اوتیسم بوده و طبق تحقیقات به عمل آمده، آلودگی هوا احتمال بروز اختلال اوتیسم در جنین را تا 2 برابر افزایش میدهد.
- از آنجایی که اضافه وزن مادر رابطه مستقیمی با بروز اختلال اوتیسم در نوزاد دارد، مادران باید تلاش کنند تا در دوران بارداری بیشتر از 15 کیلوگرم وزن اضافه نکنند.
- مادران باید تلاش کنند تا در طی دوران بارداری، تا جای ممکن دچار دیابت بارداری نشوند. چراکه بروز دیابت بارداری به ویژه در هفته 26 بارداری میتواند احتمال تولد نوزاد اوتیسم را افزایش دهد. طبق تحقیقات به عمل آمده، از هر 1000 مادر مبتلا به دیابت بارداری، 7 نفر نوزاد مبتلا به اختلال اوتیسم به دنیا میآورند.
- مصرف غذاهای دارای اسیدفولیک و در صورت صلاحدید پزشک، مصرف مکملهای اسیدفولیک میتواند ریسک ابتلای جنین به اوتیسم را کاهش دهد. از جمله غذاهای حاوی اسیدفولیک میتوان به لوبیا چیتی، کلم بروکلی، تخمه آفتابگردان، موز، بادام زمینی و … اشاره کرد.
- مصرف غذاهای یددار نیز میتواند با تاثیر بر بهبود رشد جنین، احتمال بروز اوتیسم را کاهش دهد.
سیسمونی نوزاد استاندارد در سلامت مادر و کودک موثر است؟
بله صددرصد.
خرید سیسمونی و لوازم بهداشتی معتبر چه ارزشی دارد؟
سیسمونی نوزاد استاندارد مانع از آلودگی محیط میشود.
در این مقاله با اوتیسم در نوزادان آشنا شدیم. اما هنگام خرید سیسمونی بهتر است به مواردی توجه کنید که میتوانند در کاهش بروز چنین اختلالی تاثیرگذار باشند. رعایت بهداشت و تغذیه مادر و کودک با لوازم کنترلشده، استفاده از لوازم بهداشتی با استاندارد جهانی و … همگی به بهبود شرایط کمک خواهند کرد. امیدواریم کودکان شما در سلامت کامل و با آرامش مراحل رشد خود را سپری کنند. ما، تیم مانیلو در هر زمان آماده پاسخگویی به سوالات شما هستیم.
آیا کودک شما از اختلال اوتیسم رنج میبرد؟ به نظرتان بهترین راه درمان اوتیسم در نوزادان چیست؟ آیا تا به حال تجربه بارداری ناموفق داشتهاید و یا درگیر این اختلال شدهاید؟ شما جزو آن دسته مادرانی هستید که به تازگی باردار شدهاند و نگران سلامت جنین خود هستند؟ حتما نگرانیها، چالشها و نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید. اگر این مقاله برای شما مفید بود، آن را برای سایر دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید