اگرچه دوران شیردهی یکی از بهترین دورههای زندگی مادران است، زمانی که کودک در حین شیر خوردن شروع به گاز گرفتن مادر میکند میتواند شیردهی را به فرآیندی سخت و ناراحتکننده برای مادر تبدیل کند. نوزادان و کودکان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله دندان درآوردن، بیحوصلگی، حواسپرتی در حین شیر خوردن، گرسنگی زیاد، سرما خوردگی، عفونت گوش و… در حین شیر خوردن سینه مادر را گاز بگیرد.
یکی از زیباترین و آرامشبخشترین لحظاتی که هر مادری میتواند تجربه کند، زمانی است که به کودک خود شیر میدهد. اما گاهی این حس آرامشبخش میتواند به واسطه گاز گرفتن نوزاد در هنگام شیر خوردن، به حس درد و ناراحتی تبدیل شود. هر نوزادی در طول دوره شیردهی ممکن است سینه مادر را گاز بگیرد. شاید در برخی موارد این امر سهوی باشد، اما در بسیاری از اوقات دلیلی برای این امر وجود دارد. بدیهی است این مشکل در مادرانی که از شیردوش نوزاد استفاده کرده و با شیشه شیر به کودک خود شیر میدهند و یا در نوزادانی که شیرخشک استفاده میکنند، وجود ندارد.
در این مقاله قصد داریم تا دلایل گاز گرفتن نوزاد در هنگام شیر خوردن را بررسی کرده و راههای جلوگیری از آن را نیز به شما نشان دهیم. همچنین روشهایی برای تسکین درد و زخم ناشی از گاز گرفتن نوزاد را در اختیار شما قرار میدهیم. پس اگر خود یا یکی از نزدیکانتان با این مشکل مواجه هستید، این مقاله را تا انتها دنبال کنید. با ما همراه باشید.
دلایل گاز گرفتن نوزاد هنگام شیر خوردن
نوزادان و کودکان در هنگام شیر خوردن معمولا آرام هستند. اما گاهی پیش میآید که از شیشه شیر نوزاد و یا شیردوش استفاده نمیکنند و نوزاد در حین شیر خوردن سینه مادر را گاز میگیرد. گاز گرفتن سینه مادر توسط نوزاد میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله دلایل این امر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
دندان درآوردن کودک | شیردوش نوزاد
کودکان در هنگام دندان درآوردن دچار درد، ورم، خارش و سوزش لثهها میشوند و به همین دلیل ممکن است در حین شیر خوردن برای تسکین درد خود سینه مادر را گاز بگیرند. بنابراین اگر در زمان دندان درآوردن کودکتان، گاز گرفتنهای او نیز شروع میشود، از انواع دندانگیر برای تسکین خارش و درد لثه کودک خود استفاده کنید. استفاده از شیردوش نوزاد هم میتواند راه گریزی از این حالت باشد.
بیحوصلگی و حواسپرتی کودک
گاهی کودک به دلیل گرسنگی بیش از حد و یا بیدار بودن برای مدت زمان طولانی، بیحوصله و خسته شده و در نتیجه آن شروع به ناآرامی یا گاز گرفتن سینه مادر میکند. در برخی موارد نیز عوامل محیطی سبب حواسپرتی او شده و در نتیجه کودک سینه مادر را گاز میگیرد. این اتفاق عمدتا در انتهای شیر خوردن که احساس گرسنگی کودک رفع شده است، رخ میدهد. برای حل این مشکل میتوان تا جایی ممکن شیردهی را در محیطی آرام و تاریک انجام داد. همچنین دراز کشیدن در کنار کودک در هنگام شیردهی میتواند در کاهش حواسپرتی و گاز گرفتن او موثر باشد.
کودک به توجه نیاز دارد
نوزادان به ویژه با افزایش سن به دنبال جلب توجه مادر در هنگام شیر خوردن هستند. بنابراین اگر مادر با آنها ارتباط چشمی نداشته باشد و یا کودک احساس بیتوجهی کند، ممکن است شروع به گاز گرفتن سینه مادر کند. برای حل این مشکل بهترین راه این است که در حین شیردهی به کودک خود نگاه کنید. همچنین زمانی که متوجه شدید کودکتان سیر شده است، او را از سینه خود جدا کرده تا مانع از گاز گرفتن او شوید.
نیاز به شیر بیشتر | شیشه شیر نوزاد
گاهی اوقات کودک در حین شیر خوردن بسیار گرسنه بوده و مقدار شیری که به دهان او وارد میشود کم است. به همین دلیل کودک شروع به گاز گرفتن سینه مادر میکند تا با این روش شیر بیشتری را به دهان خود وارد کند. در این موقعیت بهترین کار این است که مادر با دست سینه خود را فشار داده تا جریان شیر بیشتری به دهان کودک وارد شود و به این ترتیب کودک از گاز گرفتن سینه مادر خودداری کند. در این شرایط کمک گرفتن از شیشه شیر نوزاد بسیار موثر است.
بیماری
گاهی اوقات گاز گرفتن کودک ناشی از وجود یک مشکل جدیتر است. به عنوان مثال زمانی که کودک سرما خورده و یا دچار عفونت گوش شده است، نمیتواند به درستی شیر را مکیده و ببلعد و ممکن است در هنگام شیر خوردن سینه مادر را گاز بگیرد.
لازم به ذکر است که گاهی ممکن است گاز گرفتن کودک به چند دلیل مختلف که به آنها اشاره کردیم باشد.
روشهای جلوگیری از گاز گرفتن نوزاد هنگام شیر خوردن
علاوه بر مواردی که در قسمت بالا برای کاهش میزان گاز گرفتن کودک در حین شیر خوردن ذکر شد، مادران میتوانند با استفاده از راهکارهایی مانع از گاز گرفتن کودک شده و یا آن را متوقف کنند. از جمله این راهکارها عبارتند از:
از واکنش شدید خودداری کنید
زمانی که برای اولین بار نوزادتان سینه شما را گاز میگیرد به احتمال زیاد واکنش شدیدی همراه با ناراحتی و گاهی فریاد خواهید داشت. چنین واکنشی ممکن است سبب ترسیدن کودک شده و شدت گاز گرفتن او را افزایش دهد. در مقابل واکنشهایی مثل خندیدن نیز ممکن است باعث شود کودکتان تصور کند، شما از این کار لذت میبرید و گاز گرفتن را تکرار کند. در چنین شرایطی در ابتدا یک نفس عمیق بکشید و به آرامی از کودک خود بخواهید گاز گرفتن را متوقف کند. به عنوان مثال میتوانید از عبارت “مامان گاز نگیر” استفاده کنید.
به آرامی کودک را از سینه خود جدا کنید
زمانی که کودک در حین شیر خوردن سینه شما را گاز میگیرد او را به یکباره عقب نکشید؛ چراکه این کار سبب میشود تا سینه شما آسیب دیده یا زخم شود. برای این منظور میتوانید انگشت خود را بین دندانها یا لثه نوزاد قرار دهید تا نوزاد شیر خوردن را متوقف کرده و دست از گاز گرفتن بردارد. همچنین میتوانید کودک را به سینه خود نزدیک کنید تا دهان و بینی او کاملا به سینه شما بچسبد و مجبور شود برای نفس کشیدن دهان خود را باز کند. سپس به آرامی او را از سینه خود جدا کنید.
به کودکتان یک جایگزین پیشنهاد دهید
اگر گاز گرفتن کودک به دلیل دندان درآوردن است، همانطور که گفته شد میتوانید به او دندانگیر بدهید. با این کار به او یاد میدهید که برای تسکین درد و خارش لثههای خود، سینه شما را گاز نگیرد.
راه دیگری که برای عدم گازگرفتگی سینه توسط نوزاد پیشنهاد میشود، استفاده از لوازمی مانند شیردوش و شیشه شیر نوزاد است که نه تنها میتواند از درد ناشی از گازگرفتگی شما را نجات دهد، بلکه در هر زمان که نیاز باشد و کودک گرسنه باشد، میتوانید به او شیر دهید.
چرا استفاده شیردوش ضروری است؟
نوزادان و کودکان در هنگام شیر خوردن معمولا آرام هستند. اما گاهی پیش میآید که از شیشه شیر نوزاد و یا شیردوش استفاده نمیکنند و نوزاد در حین شیر خوردن سینه مادر را گاز میگیرد.
بهترین زمان استفاده از شیردوش چه وقت است؟
کودکان در هنگام دندان درآوردن دچار درد، ورم، خارش و سوزش لثهها میشوند و به همین دلیل ممکن است در حین شیر خوردن برای تسکین درد خود سینه مادر را گاز بگیرند که در این زمان استفاده از شیردوش مناسب است.
راهکارهایی برای تسکین جای گاز گرفتگی نوزاد
در برخی موارد گاز گرفتنهای مکرر نوزاد میتوانند سبب ایجاد زخم در ناحیه نوک سینه و آسیب دیدن آن شود. زخمهای ناحیه نوک سینه بسیار دردناک هستند و بهتر است به سرعت درمان شوند. برای تسکین و بهبود این آسیبها میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
- استفاده از سرم شستوشو (آب نمک) یک روش طبیعی برای تسکین درد ناحیه زخم و بهبود زخم است.
- استفاده از کرمهای مخصوص نوک سینه، در صورتی که ناحیه گاز گرفته شده دچار خراشیدگی یا بریدگی شده باشد موثر است. این کرمها با تامین رطوبت در ناحیه و نرم کردن آن میتوانند در تسکین و تسریع بهبود زخم تاثیرگذار باشد.
- استفاده از یخ یا کمپلکس آب سرد میتواند در تسکین درد و آرام کردن ناحیه گاز گرفته شده موثر باشد.
- تا چند روز در هنگام شیردهی ابتدا از سینهای که آسیب ندیده به کودک خود شیر دهید و سپس به سراغ سینه آسیبدیده بروید. علت این امر آن است که کودک در ابتدای شیر خوردن با ولع بیشتری شیر میخورد و فشار و مکیدن شدید او میتواند سبب آسیب بیشتر و یا افزایش درد شود.
- اگر آسیب نوک سینه شدید است و شیر دادن به کودک میتواند سبب افزایش آسیب شود، تا چند روز از شیر دوش استفاده کرده و با شیشه شیر به کودک خود شیر دهید.
شیردوش ارزان و اورجینال از کجا بخرم؟
فروشگاه سیسمونی مانیلو
شیردوش مناسب همه مادران است؟
مادرانِ کودکانی که شیر خشک میخورند به شیردوش نیاز ندارند.
اگرچه دوران شیردهی یکی از بهترین دورههای زندگی مادران است، زمانی که کودک در حین شیر خوردن شروع به گاز گرفتن مادر میکند میتواند شیردهی را به فرآیندی سخت و ناراحتکننده برای مادر تبدیل کند. نوزادان و کودکان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله دندان درآوردن، بیحوصلگی، حواسپرتی در حین شیر خوردن، گرسنگی زیاد، سرما خوردگی، عفونت گوش و… در حین شیر خوردن سینه مادر را گاز بگیرد. مادران در این شرایط باید آرامش خود را حفظ کرده و از واکنش شدید بپرهیزند. در این شرایط باید با ملاطفت با نوزاد خود صحبت کرده تا گاز گرفتن را متوقف کند.
سپس باید با قرار دادن انگشت خود بین لثههای نوزاد و یا نزدیک کردن نوزاد به سینه خود، گاز گرفتن او را متوقف کنند. در شرایطی نیز دادن دندانگیر به نوزاد میتواند در کاهش گاز گرفتن او موثر باشد. لازم به ذکر است که اگر نوک سینه در اثر گاز گرفتن دچار آسیب و زخم شد، باید در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام شود.
خرید شیردوش یک راه حل کارآمد و هوشمندانه برای عدم ایجاد و زخم و درد ناشی گاز گرفتن سینه مادر توسط نوزاد است. همچنین اگر نوزاد شما با خوردن شیرخشک مشکلی ندارد، میتوانید به راحتی از شیشه شیر استفاده کنید و حافظ سلامتی سینه خود باشید.
نگاه شما
آیا شما تا به حال تجربه ناخوشایندی در زمینه زخم سینه داشتهاید؟ به نظرتان بهترین راه برای درمان چنین دردهایی چیست؟ شما تا چه حد استفاده از شیردوش نوزاد و شیشه شیر را ضروری میدانید؟ از چالشها و دغدغههای خود برای ما بنویسید تا راهنمای شما باشیم. همچنین اگر از این مطلب بهره بردید، حتما آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید