لیوان نی دار کودک، یک راهحل جادویی برای از شیشه و یا شیر گرفتن کودک نیست. این لیوانها در واقع جایگزین مناسبی برای شیشه شیر بوده و در صورت عادت کردن کودک به آنها، والدین کشمکش دیگری برای ترک کردن آن خواهند داشت. با این حال برای والدین راحتتر و قابل قبولتر است که کودک در حال رشد آنها از لیوان آموزشی به جای شیشه شیر استفاده کند. همچنین استفاده صحیح از این نوع لیوانها، مضرات کمتری به نسبت شیشه شیر برای دندانها خواهد داشت.
لیوان نی دار کودک یا لیوان آموزشی از جمله وسایلی است که در لیست سیسمونی قرار دارد و در فرآیند کاهش استفاده از شیشه شیر و شیر خوردن از سینه مادر، مورد استفاده قرار میگیرد. با نظر متخصصان اطفال، استفاده از لیوان مخصوص کودک و دیگر انواع لیوان آموزشی، باید از حدود 4 تا 6 ماهگی آغاز شده و به تدریج میزان استفاده کودک از شیشه شیر را کاهش داد.
این نوع لیوانها انواع مختلفی دارند و در مدلهای متنوع در بازار عرضه میشوند. استفاده از لیوان آموزشی، بر روی رشد دهانی کودک و یادگیری مهارتهای حرکتی عضلات صورت موثر بوده و موجب بهبود این عملکرد میشود. در ادامه این مطلب، انواع لیوان مخصوص کودک، مزایای استفاده از آن و دیگر بایدها و نبایدها در این رابطه را مورد بررسی قرار میدهیم.
لیوان مخصوص کودک چیست؟
لیوان کودک مخصوص نوعی از لیوانهای آموزشی است که اغلب از جنس پلاستیک تولید میشود. این نوع لیوانها دارای یک در، پیچی یا چفتی بوده و یک دهنه سوراخدار، نیماننده و یا یک نی اصلی دارد. از این طریق کودک میتواند بدون ریختن مایع از آن بنوشد. لیوانهای مخصوص کودک به صورت دستهدار و بدون دسته ساخته شده و همچنین دارای نی بلند و کوتاه هستند.
مزیت لیوان کودک
در صورتی که از لیوانهای دستهدار استفاده میشود، بهتر است انواع دو دسته خریداری گردد تا کودک برای حمل لیوان راحتتر باشد و بهتر نوشیدنی را بنوشد. این لیوان یک نیروی کمکی برای انتقال شیر خوردن کودک از سینه مادر و یا شیشه شیر به یک لیوان معمولی است. همچنین با استفاده از لیوان آموزشی کودک، هماهنگی دست و دهان کودک و مهارتهای حرکتی بهبود مییابد. زمانی که کودک مهارت حرکتی لازم برای نگه داشتن لیوان را کسب کند، میتواند از ریختن مایع جلوگیری کند. همچنین لیوان نی دار کودک، حس استقلال بیشتری به او داده و میزان کثیفکاری را به حداقل خود میرساند.
ویژگیهای یک لیوان آموزشی مناسب
- ترجیحاً دارای درپوش برای جلوگیری از آلوده شدن نی باشد.
- وزن سبکی داشته و حمل و نقل و جابهجایی آن آسان باشد.
- شستشو و پر و خالی کردن لیوان نی دار کودک باید آسان باشد.
- دارای دهنی نرم برای کودکان کم سن و سال باشد.
- از دیگر ویژگیهای کاربردی این لیوانها، قابلیت نصب سرشیشه بر روی لیوان است.
- لیوان باید دارای حجم کافی بوده و همچنین درجه بندی نشان شده برای مشخص شدن میزان مایع درون آن باشد.
برای خرید انواع لیوان کودک ، لیوان آموزشی یا لیوان نی دار کودک به راحتی به صفحه اختصاصی آن در سایت مانیلو بروید و با بررسی مدلها و قیمتها، بهترین را برای خود انتخاب کنید.
سن مناسب دادن لیوان آموزشی به کودک
بهترین سن برای شروع استفاده از لیوان کودک، شش ماهگی است. در این سن میتوان آموزش استفاده از لیوان را به کودک شروع نمود. البته امکان شروع زودتر نیز وجود دارد ولی به طور کلی 4 تا 6 ماهگی زمان مناسبی برای این آموزش خواهد بود.
برخی از کودکان، استفاده از لیوان نی دار را در همان سن 6 ماهگی شروع میکنند و برخی از آنها تا یک سالگی علاقهای به استفاده از لیوان نشان نمیدهند. به طور کلی برای پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی و با توجه به توصیه دندان پزشکان، در حدود یک سالگی بهتر است به جای شیشه شیر از لیوان نی دار کودک استفاده شود تا از پوسیدگی هر چه بیشتر دندانها جلوگیری گردد.
استفاده از این نوع لیوانها کمک حال مادر خواهد بود، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که عادت کردن به لیوان آموزشی نیز مانند شیشه شیر و پستانک بوده و نباید به استفاده بیش از اندازه آن اصرار داشت. استفاده از این نوع لیوانها تا سن دو سالگی کودک کاملاً مجاز است و بعد از آن باید کودک استفاده از لیوانهای معمولی را آموزش ببیند تا بتواند به صورت عادی از یک لیوان معمولی، انواع مایعات را بدون کثیفکاری و ریخت و پاش بنوشد.
نوشیدنیهای مناسب برای لیوان نی دار کودک
سن کودک عامل مهمی در انتخاب نوع نوشیدنی خواهد بود. برای انتخاب نوشیدنیهای مناسب در لیوان کودک باید سن او را در نظر گرفت که در ادامه نوشیدنیها بر اساس سن عنوان میشوند.
لیوان آموزشی کودکان زیر شش ماه
در صورتی که شروع استفاده از لیوان نی دار کودک قبل از شش ماهگی باشد، نوشیدنیهای مناسب برای او تنها شیر مادر و یا شیر خشک خواهد بود. نوشیدن آب و آب میوه در سنین زیر شش ماهگی به هیچ عنوان لازم نبوده و گاهاً در صورت تشنگی نوزاد میتوان تنها چند قطره آب به او نوشاند. به طور کلی کودک تا قبل از شش ماهگی نیازی به نوشیدن مایعات دیگر به غیر از شیر ندارد.
لیوان مخصوص کودکان بالاتر از شش ماه
بعد از شش ماهگی، کودک مرحله به مرحله، انواع تغذیه را امتحان میکند. بنابراین بعد از این سن با توجه به لیست غذایی کودک میتوان هر ماه، مایعات مجاز را در لیوان آموزشی به او نوشاند. به طور مثال کودکانی که شش ماه و یا بیشتر دارند، میتوانند روزانه تا 120 میلیلیتر آب میوه طبیعی را در کنار شیر مادر و یا شیر خشک مصرف کنند.
البته این آب میوه در زمان خواب نباید به کودک داده شود تا موجب پوسیدگی دندانها نشود. همچنین با توجه به توصیه پزشکان و کارشناسان تغذیه، نوشیدن شیر گاو برای کودک از سن یک سالگی آغاز میشود و میتوان روزانه حداکثر 950 میلیلیتر شیر گاو به کودک داد. در غیر این صورت احتمال پوسیدگی دندانها افزایش یافته و کودک دیگر میلی به خوردن غذا و دیگر مایعات از لیوان نی دار کودک نخواهد داشت.
نحوه معرفی لیوان آموزشی به کودک
- بهتر است والدین شروع استفاده از این نوع لیوانها را با مدلهایی آغاز کنند که دارای دهانه نرم و منعطف هستند.
- والدین باید نحوه استفاده از لیوان آموزشی را به کودک نشان دهند. یعنی در همان ابتدا یک بار خود از این لیوان استفاده کنند تا کودک نحوه استفاده را ببیند و یاد بگیرد.
- بهتر است مراحل آموزش و یادگیری نحوه استفاده از لیوان نی دار کودک با آب خوردن در این لیوانها آغاز شود.
- برای آشنایی و یادگیری کودک باید صبر و حوصله زیادی به خرج داد و عجله موجب عدم یادگیری دقیق و استفاده نادرست خواهد شد.
- برای پذیرش هر چه سریعتر و بیشتر کودک میتوان چندین مدل از لیوان کودک را امتحان نمود تا در نهایت یکی از آنها باب میل او باشد.
لیوان نی دار کودک چیست؟
لیوان آموزشی برای نوشیدن مایعات است.
لیوان نی دار کودک از چه سنی مناسب است؟
نکات مهم استفاده از لیوان مخصوص کودک
استفاده از لیوان کودک و لیوان آموزشی آسان به نظر میرسد؛ اما از جمله مهمترین نکاتی که در این رابطه باید رعایت شود را در ادامه برای شما آوردهایم.
پیشگیری از پوسیدگی دندان
هرگز نباید اجازه داد که کودک، لیوان آب میوه و یا شیر را به رختخواب خود ببرد. این کار باعث تجمع قندها در دهان شده و پوسیدگی شدید دندانها را در پی دارد. همچنین کودکان نباید ساعتها با لیوان آموزشی در دست خود وقت بگذرانند. توصیه میشود، آب میوه، شیر مادر و یا شیر خشک به وعدههای غذایی و میان وعده تقسیم شده و تنها زمانی لیوان نی دار کودک پر شود که او تشنه باشد.
لیوان نی دار کودک باید تمیز باشد
بعد از هربار استفاده از لیوان کودک، باید تمامی قسمتها علیالخصوص در لیوان و سوپاپ پلاستیکی به طور کامل شسته شود. نوشیدنیهای مصرفی به راحتی در میان درزهای لیوان نی دار کودک و سوپاپها گیر افتاده و شرایط رشد انواع باکتری و کپک را فراهم میکنند. در صورتی که شرایط لازم برای شستشوی فوری لیوان آموزشی وجود ندارد باید حداقل آبکشی مناسب لیوان صورت گیرد. اجزای این نوع لیوانها باید از یکدیگر جدا و شسته شده و هر چند وقت یک بار در و سوپاپهای لیوان برای اطمینان از عدم وجود کپک و خرابی باید چک شوند.
عدم استفاده طولانی مدت از لیوان نی دار کودک
بعد از زمانی که کودک به طور کامل مهارت استفاده از لیوان نی دار را آموزش دید، لیوانهای معمولی باید جایگزین لیوانهای آموزشی شوند. به طور کلی کودکان در سن 2 سالگی میتوانند از لیوانهای معمولی با دسته به راحتی استفاده کنند.
مشخص کردن زمان مناسب برای ترک لیوان کودک
لیوان نی دار کودک، یک راهحل جادویی برای از شیشه و یا شیر گرفتن کودک نیست. این لیوانها در واقع جایگزین مناسبی برای شیشه شیر بوده و در صورت عادت کردن کودک به آنها، والدین کشمکش دیگری برای ترک کردن آن خواهند داشت. با این حال برای والدین راحتتر و قابل قبولتر است که کودک در حال رشد آنها از لیوان آموزشی به جای شیشه شیر استفاده کند. همچنین استفاده صحیح از این نوع لیوانها، مضرات کمتری به نسبت شیشه شیر برای دندانها خواهد داشت.
لیوان نی دار کودک دو دسته یا بدون دسته؟
پیشنهاد ما لیوان آموزشی دو دسته است.
لیوان نی دار کودک تا چه سنی استفاده شود؟
تا 2 سالگی.
ایمنی ساخت لیوان کودک و تمام
در گذشته، برای ساخت شیشه شیر از پلاستیکهایی با ترکیب ماده شیمیایی بیسفنول آ (BPA) استفاده میشد اما با توجه به نگرانیهای عمومی در رابطه با استفاده از این ماده شیمیایی، بسیاری از تولیدکنندگان استفاده از آن را کنار گذاشتند تا اینکه در سال 2012 به طور کلی استفاده از این ترکیب شیمیایی ممنوع شد.
اما در هر صورت بهتر است والدین، از شیشه شیر و یا لیوان نی دار کودک خراش خورده و یا آسیب دیده استفاده نکنند؛ زیرا در این نوع لیوان و شیشه شیر کهنه و دارای خراش، احتمال وجود باکتری و میکروبهای مضر بسیار بیشتر است. همچنین بر اساس نتایج انجام شده، تمامی پلاستیکهای مورد استفاده در ساخت لیوان کودک، حتی آنهایی که فاقد BPA هستند، ممکن است مواد شیمیایی مضر آزاد کنند. در نتیجه والدینی که نگران استفاده از پلاستیک هستند، میتوانند لیوانهای استیل و یا شیشه را جایگزین لیوان آموزشی پلاستیکی کنند.
شما از چه نوع لیوانی استفاده میکنید؟ به نظر شما تا چه حد لیوان آموزشی برای رشد کودک مفید است؟ نظرات خود را در بخش کامنتها برای ما بنویسید و این مقاله را برای دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید