قنداق کردن یعنی پیچیدن نوزاد در پارچهای مربعی شکل به صورتی که او نتواند دستها و پاهای خود را آزادانه حرکت دهد. این عمل در عین حال که میتواند برای سلامت کودک و حفظ آرامش او مفید باشد، در صورت انجام غیراصولی آن آسیبهای جبرانناپذیری چون مرگ را برای کودک و نوزاد به همراه داد.
شاید شنیدن قنداق کردن نوزاد این روزها کمی عجیب به نظر برسد اما در گذشته والدین از بدو تولد نوزاد را در پارچهای بزرگ و با نظمی خاص میپیچیدند. آنها معتقد بودند که با این عمل استخوانهای نوزاد در بزرگسالی محکم و بهتر رشد میکند. با این حال برخی این کار را اشتباه و به ضرر کودکان میدانند.
البته باید اشاره کرد که از سال 1990 این عمل در جهان نیز شناخته شده است و مورد پذیرش بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است. امروزه نیز کارشناسان و متخصصان نوزادان و کودکان همواره تلاش کردهاند به صورت کاملاً علمی مزایا و معایب قندان کردن را برای والدین شرح دهند. ما در این مطلب تمام تلاش خود را میکنیم که شما کاربران عزیز را به صورت کامل با مزایا و معایب این عمل آشنا کنیم. لطفاً با ما همراه باشید. پیش به سوی بستهبندی نوزاد!
قنداق کردن چیست؟
همانگونه که بیان شد قنداق کردن یعنی پیچیدن نوزاد در پارچهای مربعی شکل به صورتی که او نتواند دستها و پاهای خود را آزادانه حرکت دهد.
قنداق کردن چه کمکی به والدین و کودکان میکند؟
در صورتی که کاری به صورت کاملاً علمی و درست صورت پذیرد نه تنها ضرری به فرد نمیرساند، بلکه فواید بسیاری نیز دارد. قنداق کردن نیز از این قضیه مستثنا نیست و در حالی که به صورت درست انجام شود مزایایی نظیر موارد زیر را به همراه دارد.
- نوزاد درون رحم مادر امکان حرکت و تکان دادن دست یا پای خود را به صورت آزادانه ندارد. به همین جهت برخی نوزادان پس از تولد بسیار نا آرام هستند و نمیتوانند به مدت طولانی استراحت کنند.
این در حالی است که محققان امروزه به این نتیجه رسیدهاند که اگر مادران نوزاد خود را به درستی قنداق کنند، میتواند فضای مشابه درون رحم را برای او به وجود بیاورد. در نتیجه او به راحتی و به سرعت به خواب میرود و زمان خواب و کیفیت خواب او نیز طولانیتر و بالاتر میشود.
همچنین با شبیهسازی شرایط سکون داخل رحم برای نوزادان، آنها احساس آرامش بیشتری میکنند و ضربان قلبشان نیز پایینتر و پایدارتر میشود.
- برخی نوزادان از بدو تولد تا 3-4 ماهگی دچار مشکلاتی چون رفلاکس استایتل یا مورو میشوند. این مشکل در صورت بروز اتفاقاتی مانند ایجاد صداهای ناگهانی از اطراف میشود. در این مواقع کودک دستها را بالا و پایین میبرد و انگشتان دست را باز میکند. همچنین در صورتی که نوزادی دچار این مشکل شده باشد در خواب نیز به سرعت بیدار میشود. والدین در این مواقع با قنداق کردن کودک از حرکت ناگهانی دست و پاهای او جلوگیری میکنند و در نتیجه رفلاکس او نیز به سرعت برطرف میشود.
- قنداق کردن نوزاد نارس نیز باعث ایجاد آرامش و تسکین آنها میشود و در رشد او کمک بسیاری میکند.
قنداق کردن چه معایبی دارد؟
هر کاری در صورتی که به صورت اصولی انجام نگیرد باعث ایجاد مشکلاتی میشود. قنداق کردن غیراصولی نیز ممکن است مشکلات حادی را مانند موارد زیر برای کودک به وجود آورد.
احتمال خفگی نوزادان
گاهی والدین کودکان را در پارچههای ضخیمی پیچیده و سپس پتوی سنگینی را روی او قرار میدهند. این کار نه تنها برای کودک مناسب نیست بلکه گاهی موجب مرگ ناگهانی کودک نیز میگردد. در این حالت به علت کوچک بودن سر نوزاد، با حرکت کمی به داخل پتو رفته و به دلیل قدرت نفس کشیدن ضعیفی که دارد دچار مرگ و خفگی میشود.
گرم شدن بیش از حد نوزاد
به دلیل گرم بودن داخل رحم، لازم است مادران نوزادان خود را پس از تولد گرم نگه دارند. قنداق کردن در این کار به مادر کمک بسیاری میکند. اما در صورتی که نوزاد در فصل گرما متولد شود این کار ممکن است موجب گرم شدن زیاد بدن او و در نتیجه افزایش زردی نوزاد شود. همچنین پزشکان توصیه میکنند در مواقعی که نوزاد تب دارد، از قنداق کردن او پرهیز شود.
کشیده شدن بیش از حد دست و پای نوزاد
در صورتی که مادر نوزاد خود را اصولی و درست قنداق نکند، باعث ایجاد مشکلات بسیاری نظیر در رفتگی مفاصل، رگ به رگ شدن پاهای او یا کشیده شدن بیش از حد دست یا پا کودک میشود. به همین جهت پزشکان توصیه کردهاند که مادران این کار را انجام ندهند یا به صورت اصولی و با دقت این کار صورت گیرد.
خفگی با غلتیدن روی شکم
پزشکان همواره به مادران توصیه کردهاند که در صورتی که نوزاد آنها توانایی غلتیدن را دارد از قنداق کردن او اجتناب کنند. چرا که این امکان وجود دارد که وقتی نوزاد قنداق شده است بغلتد و با این کار راه تنفسی او بسته و باعث خفگی نوزاد شود.
تداخل با تحرک و رشد کودک
محققان با توجه به تحقیقات و بررسیهای انجام شده دریافتهاند که این عمل تا یک ماهگی کودک مناسب است و در صورت ادامه قنداق کردن نوزاد این احتمال وجود دارد که در رشد جسمی کودک اختلالی ایجاد شود.
مهمترین مزیت قنداق کردن چیست؟
آرامش و خواب راحت بهترین مزیت قنداق کردن نوزاد است.
قنداق کردن غیراصولی چه خطراتی دارد؟
خطرات بسیاری نظیر در رفتگی مفاصل، رگ به رگ شدن پاهای او یا کشیده شدن بیش از حد دست یا پا کودک را به همراه دارد.
مراحل قنداق کردن صحیح نوزاد
با توجه به مشکلاتی که در پی قنداق نشدن صحیح کودک برای او به وجود میآید، در ادامه این مطلب به صورت خلاصه روش صحیح این عمل را شرح میدهیم.
- ابتدا بر روی سطحی صاف پارچهای نرم را به صورت لوزی با گوشهای که به سمت بالا قرار دارد پهن میکنیم. سپس گوشه سمت بالای آن را حدود 15 سانتیمتر تا میکنیم.
- کودک را روی پارچه میگذاریم به طوری که بدن او در وسط پارچه و سر او در قسمت بالا باشد.
- بازوی چپ کودک را صاف میکنیم و پارچه سمت چپ را روی بازوی چپ و سینه او میپیچانیم. سپس پارچه را زیر بازوی راست کودک قرار داده میشود.
- پس از این مراحل گوشه پایین پارچه را بالا میآوریم و آرام تا چانه نوزاد بالا میکشیم و تا میزنیم. سپس بازوی راست نوزاد را صاف کرده و سمت راست پارچه را روی بدن کودک میکشیم.
- در انتها نیز پارچه را زیر کودک قرار داده و آنجا آن را میبندیم.
مهمترین نکات هنگام قنداق کردن
- پارچهای که مادران برای قنداق پیچ کردن کودک از آن استفاده میکنند، میبایست نرم و لطیف باشد.
- پس از قنداق کردن مادران میتوانند برای اطمینان از درست بستن آن، دو تا سه انگشت خود را بین سینه و پارچه قنداق قرار دهند.
- پتو قنداق در سمت باسن کودک میبایست کمی شل بسته شود تا کودک بتواند پاهای خود را آزادانه حرکت دهد.
- در صورتی که کودک در زمان قنداق کردم ناآرام است، اجازه دهید ابتدا او آرام شود و استراحت کند، سپس اقدام به قنداق کردن کنید.
- در صورتی که کودک در قنداق احساس ناآرامی میکند و در حالت آزادانه بسیار آرام است، قنداق شدن برای او مناسب نیست.
در این مقاله مزایا و معایب، مراحل صحیح قنداق کردن و حتی نکات اساسی را برای شما توضیح دادیم. گرچه این روزها بسیاری بر این باورند که این روش منسوخ شده است، اما اگر به قنداق کردن اعتقاد دارید، حتماً این کار را اصولی انجام دهید.
چه زمانی نوزاد نباید قنداق شود؟
اگر نوزاد شما احساس ناآرامی و تب میکند، پیشنهاد میکنیم از قنداق کردن صرف نظر شود.
قنداق کردن در زمستان بهتر است یا تابستان؟
پیشنهاد میکنیم در فصل گرما نوزاد را قنداق نکنید.
بالاخره نوزادم را قنداق کنم یا نه؟
باید اشاره کرد که موارد بیان شده در این مطلب طبق تحقیقات محققین و پژوهشگران حوزه سلامت کودکان و نوزادان صورت گرفته است. همان گونه که مشاهده کردید این عمل در عین حال که میتوانند برای سلامت کودک و حفظ آرامش او مفید باشد، در صورت انجام غیراصولی آن آسیبهای جبرانناپذیری چون مرگ را برای کودک و نوزاد به همراه داد. به همین جهت مادران میتوانند با توجه به شرایط و سلامت بدن نوزاد این کار را به صورت درست و کاملاً با دقت انجام دهند.
این مطلب تنها بخشی از مقالات مفیدی است که در حوزه کودک و نوزاد توسط گروه کارشناسان مانیلو تبیین شده است. شما کاربران عزیز میتوانید برای آشنا شدن با انواع محصولات نوزادان و کودکان، کاربرد، مزایا و معایب آنها و برندهای فعال در این حوزه از وبسایت مانیلو دیدن فرمایید. کارشناسان ما همواره آماده پاسخگویی به سؤالات و رفع چالشهای شما مادران عزیز هستند.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید